ponedjeljak, 30. rujna 2013.

NAMA kult prve robne kuće

Idem u Namu, rečenica je koju su redovito izgovarale mnoge generacije Zagrepčana. Narodni magazin bilo je mjesto gdje se moglo kupiti baš sve - od kućnih potrepština do namještaja. Bila je to prva robna kuća u bivšoj Jugoslaviji. Nekad najpoznatija i najraskošnija robna kuća u Ilici otvorena je 6. prosinca 1945. te se unatoč stečaju i dalje drži stanovi prodaja Sućidar
Nama je bila pojam trgovanja. Moja generacija je sve stvari kupovala upravo u Nami. Svih prvih stvari kojih se sjećam kupio sam u Nami u Ilici: prve lažne traperice, prve tenisice, sve kaj bi se danas moglo svesti pod zajednički nazivnik šopingiranje. Sve smo obavljali tamo jer druge robne kuće nije bilo. Bila je početak šoping-centara.
Ona je po strukturi i unutrašnjosti jedna od ljepših robnih kuća ne samo kod nas nego i šire, za čiji je interijer zaslužan arhitekt Ignjat Fischer - kaže Zvonimir Milčec, zagrebački pisac i novinar. Napravljena je prije svega poput robne kuće u Grazu - kaže. Na mjestu današnje Name bila je gostionica sa svratištem Austrijanskom caru koja je otvorena 1837. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar