petak, 6. rujna 2013.

Banke do kraja srpnja zaradile 1,22 milijarde kuna

Domaće banke su u prvih sedam mjeseci ostvarile dobit od 1,22 milijarde kuna. Posljednji podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da su domaći kreditori u srpnju imali 222 milijuna kuna višu dobit nego na kraju lipnja. U isto vrijeme lani, statistika bankarskog regulatora pokazivala je dvostruko veće iznose.
Tako su banke na kraju prošlogodišnjeg srpnja imale dobit od 2,13 milijardi kuna, što je bilo 326 milijuna više nego u tadašnjem lipnju. Agregirano izvješće HNB-a pokazuje da je, ako se uspoređuju ovogodišnji i prošlogodišnji srpanj, takav poslovni rezultat očekivan. Vrijednost kreditnog portfelja i depozita manja je nego lani, što je posljedica sve lošijeg stanja u hrvatskom gospodarstvu.
Ukupna vrijednost kredita na kraju srpnja bila je 273,41 milijardi kuna, a lani 281,6 milijardi. Najveći dio ovogodišnjeg portfelja (28 posto) odnosi se na kredite trgovačkim društvima, a 25 posto su stambeni krediti. Kompanije tako bankama vraćaju 76,91 milijardu kuna, a građani 59,62 milijarde stambenih kredita.
S druge strane, depoziti su se smanjili 1,9 posto na 283,61 milijardu kuna. Najviše su skočili oročeni depoziti stanovništva. Na kraju srpnja iznosili su 139,16 milijardi kuna, što je za 2,9 milijardi više nego u isto razdoblje prošle godine nekretnine Istra

Nema komentara:

Objavi komentar