srijeda, 2. listopada 2013.

Vlasnici drugog stana neće imati socijalnu pomoć

Ulazak Hrvatske u zonu prekomjernog deficita i njegovo obuzdavanje neće ugroziti isplatu socijalnih naknada, može se čuti iz Ministarstva socijalne politike i mladih čija ministrica, i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić namjerava do početka iduće godine u „promet“ pustiti novi Zakon o socijalnoj skrbi.
Tim će zakonom, kako pojašnjava ministrica, biti uveden imovinski cenzus kao osnovni kriterij za dobivanje socijalne pomoći odnosno, u buduće, zajamčene naknade čiji iznos neće moći premašivati 2.900 kuna stanovi Zagreb
Posjeduje li netko samo nekretninu u kojoj stanuje, moći će biti korisnik zajamčene naknade bez obzira na veličinu nekretnine, dok će ga posjedovanje druge nekretnine izbacivati iz socijalnog sustava.
Ipak, kako otkriva ministrica, centri za socijalnu skrb imat će pravo procjenjivati može li se ta, druga nekretnina staviti u funkciju, odnosno prodavati ili iznajmljivati, što je na selima, primjerice, gotovo pa neizvedivo. U tom slučaju, ukoliko je nekretninu nemoguće prodati ili iznajmiti, možda i socijalna pomoć ostane.

Nema komentara:

Objavi komentar