utorak, 27. kolovoza 2013.

Ruski vlasnik promijenio turističku sliku Karlobaga

Iako je kraj kolovoza, turistička sezona još uvijek broji dovoljan broj gostiju. Za mnoge turističke djelatnike, bilo da su u hotelijerstvu ili privatnom smještaju, drugi dio ljeta puno je bolji nego što se to dalo naslutiti u lipnju, odnosno srpnju.
Predsezonsko razdoblje donijelo je službeno bolje statističke brojke, međutim, nekako su se „pobrkali lončići“ pa je srpanj za mnoge bio loš i mnogi su se čudili što je s turistima. Zašto ih nema, kamo su otišli ovog ljeta, tko je snizio cijene, gdje se nudi bolje i više nego kod nas.
No, što je tu je. Kad sezona završi, ministar turizma i šefica Hrvatske turističke zajednice zbrojit će goste, noćenja i potrošnju, reći će da je sezona bila jako uspješna jer smo „za toliko i toliko posto prebacili brojke od lani“. Bez obzira na službene ocjene i prognoze, na Jadranu i na otocima ima malih mjesta koji sasvim sigurno mogu biti zadovoljni svojim „brojkama i slovima“.
Jedno od njih svakako je Karlobag, lijepo podvelebitsko mjesto gdje je hotel „Zagreb“ jedan od glavnih nositelja sezone. Izgrađen davnih godina, kada je poznata „Industrogradnja“ gradila diljem obale, karlobaški hotel nosio je turistički image općine. No, kako se to kod nas često događalo, hotel je brzo mijenjao vlasnike.
Jedno vrijeme bio je tu Stjepan Vrban iz Velike Gorice. Nije išlo, pa je hotel ponovo doživio promjene. Hotel koji je imao 500 soba malo je „raskomadan“ pa je otrgnut jedan cijeli paviljon s 200 soba od čega su napravljene stambene jedinice i tako su prodane na tržištu.
Ostatak, od 300 soba, dobiva ruskog vlasnika. Kupio ga je 2006. godine Sergej Te iz Moskve i od tada sve ide na bolje, a to znači sezona koja traje šest mjeseci, a u ljetnim danima sve je dupkom puno. Zadovoljan vlasnik, zaposlenici, a i turisti jer na samoj magistrali imaju hotel s tri zvjezdice, pa ako s noćenjem u „Zagrebu“ ne prekidaju dugačak put prema jugu, ostaju u Karlobagu.
Ruskom vlasniku, osim soba pripalo je i parkiralište, ali nije mogao dobiti koncesiju na plažu. Sergej Te uložio je veliku sumu novca i kompletno uredio hotel, dotjerao ga do 3 zvijezdice i dodao još neke sadržaje. U hotelu je zaposleno oko 50 ljudi, većina ih je iz Karlobaga ili iz Ličko-senjske županije. Hotel ima stalne sezonce koji već godinama dolaze u Karlobag i tu ostaju šest mjeseci.
Na pitanje je li se priviknula na malo mjesto, Alina Te nam je rekla da je Moskva nekoliko puta veća i od Hrvatske, ali da voli Karlobag jer je zrak čist, voda je čista, klima je u najvećem dijelu godine vrlo ugodna, pa je i to jedan od razloga sretnog boravka nekretnine Dubrovnik

Nema komentara:

Objavi komentar