petak, 30. kolovoza 2013.

Kako turizam učiniti zelenim?

Izvori energije jedan su od najvećih izazova s kojima se Europa danas susreće. Zbog potrebe za sigurnijom opskrbom energijom te osiguranjem zaštite okoliša i održivog razvitka, poticanje energetske učinkovitosti zauzima istaknuto mjesto među temeljnim zadacima zemalja Europske unije u narednom razdoblju.
Među glavnim prioritetima EU i globalnih tržišnih trendova su niskougljična, tj. zelena ekonomija, okolišna odgovornost te osiguranje održivog razvoja gospodarstva. Na tim bi se načelima i hrvatski turizam trebao kapitalizirati do 2020.
Riječ je prije svega o primjeni suvremenih tehnoloških rješenja u gradnji i opremanju sa svrhom smanjenja toplinskih gubitaka, ugradnje energetski učinkovitih sustava grijanja/hlađenja te korištenja obnovljivih izvora energije, kojih našoj zemlji ne manjka, a pametnim odabirom te kombinacijom inovativne tehnologije i prirodnih resursa moguće je postići značajne rezultate u ekonomskom i razvojnom smislu.
Hrvatska je u EU prepoznata kao atraktivna turistička destinacija s potencijalom razvoja, a naš je posao da u narednom razdoblju maksimalno iskoristimo taj potencijal uz što je moguće manji negativni utjecaj na okoliš i prirodne resurse. Što je zelena gradnja?
Prema definiciji Svjetskog saveza za zelenu gradnju, zelena zgrada koristi manje energije, vode i prirodnih resursa, proizvodi manje otpada te je zdravija za ljude koji borave u njoj u usporedbi sa standardnom zgradom. Kako to izgleda u praksi objasnila je dr. se. Vlasta Zanki iz tvrtke HEP ESCO d.o.o. na pozitivnom primjeru Hotela Adria u broju 1/2013. UT-a.
Osim klasičnih ESCO projekata kojima se investicije u energetsku učinkovitost financiraju iz ušteda u potrošnji - HEP ESCO može ponuditi niz konzultantskih usluga kao što su: snimka energetskog stanja vaše zgrade ili industrije kompletno energetsko rješenje uz detaljnu investicijsku studiju unapređenje energetskog sustava ostvarenje i do 40 % ušteda uvođenje sustavnog gospodarenja energijom u vašoj organizaciji edukacija vaših zaposlenika o racionalnom korištenju energije razvoj projektnih ideja i priprema projekata za EU fondove nekretnine Zadar

Nema komentara:

Objavi komentar