četvrtak, 14. studenoga 2013.

Za energetsku obnovu zgrada 400 milijuna kuna

U iduće dvije godine energetski će se obnoviti oko 200 javnih zgrada, a ukupno će se u tom procesu uložiti oko 400 milijuna kuna, objavljeno je na prošlotjednoj sjednici Vlade. Program će voditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), uz podršku Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost, najavila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.
APN će raspisivati natječaje za izvođače radova, koji će morati osigurati smanjenje potrošnje energije od 150 kilovatsati godišnje po četvornom metru zgrade koju obnavljaju. Nakon što obave posao, radove poput obnove fasade, ugradnje novog sustava grijanja i hlađenja i slične intervencije, zgradu će pregledati neovisno poduzeće za energetsko certificiranje.
Proširenje tržišta u idućoj godini mogu očekivati i investitori u elektrane na sunčevu energiju. Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka kvota za sunčane elektrane proširuje se za 12 megavata. Ali oni ulagači koji ne ispune potpisani ugovor u godinu dana izgubit će pravo na investiciju i morat će svoje mjesto prepustiti sljedećima s liste čekanja. Vrdoljak je rekao da je za ovu godinu bila planirana gradnja sunčanih elektrana od ukupno 25 megavata, no do kraja listopada na elektroenergetsku mrežu priključeno je samo osam megavata.
Nismo zadovoljni s ukupnim tempom realizacije ovih investicija, ocijenio je Vrdoljak. Prema novom tarifnom sustavu, poticajna cijena za kilovatsat električne energije iz sunčane elektrane bit će 1,91 kuna (za elektranu snage do 10 kW). Za integrirane sunčane elektrane od 10 do 30 kW bit će 1,70 kuna, a za one od 30 do 300 kilovata, plaćat će se 1,54 kune stanovi Belveder

Nema komentara:

Objavi komentar