ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Rovinjska Mirna dostiže rekordnu proizvodnju

Zapošljavanje 70 novih radnika i uvođenje rada u drugoj smjeni dobar je vjetar u leda rovinjskoj tvornici za preradu ribe. S radom u dvije smjene Mirna će naime premašiti prošlogodišnju rekordnu proizvodnju od 20 milijuna limenki godišnje i ostvariti dobit. Za uvođenje druge smjene odlučili smo se zbog velike količine otkupljene ribe.
Nakon što smo napunili našu hladnjaču moramo je skladištiti u druge regije. Zbog povećane potražnje možemo plasirati i veće količine naših proizvoda, kaže predsjednik Uprave Mirne Saša Krobot. Ulaz Hrvatske u EU neće tako donijeti nove izvozne troškove rovinjskoj tvornici.
Od zemalja CEFTA-e, gdje Mirna izvozi 80 posto svoje proizvodnje, najviše u Srbiju, samo su Crna Gora i Kosovo uvele carine, ali se očekuje da će i one prihvatiti zahtjeve EU, jer im to osigurava slični režim izvoza u Hrvatsku. Preostaje nam dovršenje rekonstrukcije proizvodnih pogona radi dobivanja izvoznog broja za zemlje EU.
U tom slučaju tržište bi nam se od sadašnjih 20 milijuna potencijalnih kupaca u zemljama CEFTA-e povećalo na višestruki broj, prvenstveno omogućio izvoz u zemlje srednje Europe gdje su naši proizvodi poznati, kaže Saša Krobot, dodajući da Mirna radi i na oživljavanju izvoza na nekad značajno tržište Bliskog istoka.
Uz istarske ribare sada nam ulovljene srdele prodaju i riječki i dalmatinski, kaže Krobot. Mirna trenutno ima 260 zaposlenih, a od njenog otkupa i prerade ribe živi 400 ribara. Zbog toga je za daljnji rast presudna predstečajna nagodba. Od 37 milijuna kuna starih dugova, nakupljenih nakon niza godina rada s gubitkom, najviše 27 milijuna otpada na Poreznu upravu nekretnine Dubrovnik

Nema komentara:

Objavi komentar