četvrtak, 21. studenoga 2013.

Talijani napustili gradilište pruge zbog duga države

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prošli je petak doživio snažan udarac kad je talijanska tvrtka Salcef costruzioni edili e ferroviarie povukla zaposlenike s gradilišta na pruzi Okučani - Novska. Obnova i rekonstrukcije te pruge nije se zapravo ni zahuktala (ugovor je potpisan 3. srpnja), a Vlada se našla u situaciji da ne može ispuniti uvjete ugovora pa su Talijani izgubili strpljenje.
Takav razvoj događaja Vladi ne ide na ruku, pogotovo zbog toga što bi još jedno talijansko poduzeće, proizvođač umjetnoga gnojiva Adriatica Dunav, moglo učiniti nešto slično ne riješi li ona pitanje obnove željezničkog otpremništva Đergaj pokraj Vukovara.
U HŽ-u Infrastrukturi potvrdili su da su radovi na gradilištu u Okučanima zaustavljeni zbog kašnjenja u plaćanju. Očito je da Talijani smatraju da su do sada trebali dobiti dio od 25,7 milijuna eura, koliko vrijede njihovi radovi na toj dionici. Inače, obnova i rekonstrukcija pruge na dionici Okučani - Novska dio je X. paneuropskog koridora i vrijedna je 40 milijuna eura, od kojih se 85 posto financira novcem fondova EU, a 15 posto iz hrvatskog proračuna cijene nekretnina

Nema komentara:

Objavi komentar