utorak, 19. studenoga 2013.

Legalizacija najbolje napreduje u Dubrovniku, Bjelovaru i Makarskoj

Legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada najbolje napreduje u gradovima Dubrovniku, Bjelovaru i Makarskoj, a najmanje su učinkoviti Karlovačka, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.
Ukupno je zaprimljeno 822.335 zahtjeva za legalizaciju, a do kraja listopada riješeno je njih 57.337 zahtjeva, ili njih 6,97 posto.
Po podacima Ministarstva, rješavanje zaprimljenih zahtjeva najbolje ide u gradu Dubrovniku gdje je riješeno 19,8 posto zahtjeva, Bjelovaru 19,3 posto, a Makarskoj 17,2 posto. Među boljima su i gradovi Vukovar, Vodnjan i Čakovec.
S druge strane, u Karlovačkoj županiji riješeno je tek 2,4 posto, Vukovarsko-srijemskoj 2,7 posto, a Osječko-baranjskoj županiji 2,8 posto zahtjeva, a slabo stoje i Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka županija i grad Osijek.
Podaci o broju riješenih predmeta po djelatniku nadležnih ureda, pokazuju pak da su najučikovitiji službenici Krapinsko-zagorske županije s 208 predmeta po službeniku, gradova Vodnjana (197), Bjelovara (159) i Makarske (133), Splitsko-dalmatinske županije (108) itd., dok su namanje učinkoviti službenici grada Novigrada (15), Karlovačke županije (23) te gradova Kutine (32), Labina (35), Osijeka (36) i Zagreba (36).
Ministrica Mrak Taritaš podsjeća da su službenici odgovorni gradonačelnicima i županima te da država nema mogućnosti nagraditi ih ili kazniti.
Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti agencija za legalizaciju, čije osnivanje je predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kaže ministrica Mrak Taritaš.
Kako bi točno znalo kojim tempom teče legalizacija, Ministarstvo od 1. prosinca pokreće web aplikaciju pomoću koje će se u gotovo realnom vremenu pratiti rješavanje zahtjeva i po potrebi reagirati angažmanom agencije.
Cilj je, ističe Mrak Taritaš, da do kraja 2015. godine bude riješeno 80 posto od 822.335 zahtjeva za legalizaciju, koliko je ukupno podneseno stanovi Dubrava Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar