ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Hrvatski građevinari gradit će stadione za SP u Kataru

ZAGREB - Zapošljavanje u Kataru postaje nova slamka spasa barem za dio od gotovo 355.000 nezaposlenih Hrvata. Vlada je, naime, u srijedu dala zeleno svjetlo pokretanju postupka sklapanja sporazuma između Hrvatske i Katara o zapošljavanju hrvatskih državljana u toj naftom i plinom bogatoj zemlji u Perzijskom zaljevu, piše Jutarnji list.
Posao u Kataru uglavnom bi mogli dobiti hrvatski građevinari. Njih bi, prema neslužbenim informacijama, Katar mogao angažirati na gradnji sportskih i drugih objekata za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. U izgradnju tih objekata i infrastrukture Katar planira uložiti 200 milijardi dolara.
U Banskim dvorima tvrde da Katar pokazuje veliki interes za kvalificiranom radnom snagom iz Hrvatske. S obzirom na trend jačanja hrvatsko-katarskih gospodarskih odnosa, ne iznenađuje da je sljedeći korak uvoz i hrvatske radne snage u tu bliskoistočnu zemlju, u kojoj, od oko dva milijuna stanovnika, većinu ionako čine stranci.
Prava i obveze hrvatskih radnika u Kataru uredit će se međudržavnim sporazumom i ugovorima o radu koji će se sklapati na hrvatskom, arapskom i engleskom jeziku.
Proces zapošljavanja Hrvata u Kataru odvijat će se tako što će katarski poslodavci HZZ-u iskazivati interes za radnom snagom. U zahtjevima za zapošljavanje navest će se kakve se kvalifikacije i iskustvo traže, davat će se uvjeti zapošljavanja, odnosno visina plaće, očekivano trajanje ugovora, otpremnina i probni rok, kao i uvjeti prijevoza i smještaja.
Poslodavci će snositi troškove dolaska do radnog mjesta i odlaska te povratnog putovanja za godišnji odmor. Povratak u Hrvatsku neće se plaćati ako radnik da ili dobije otkaz prije isteka ugovora o radu.
No, taj bi posao za hrvatske radnike mogao biti itekako opasan. Međunarodna udruga sindikata (ITUC) objavila je kako bi Međunarodni nogometni savez (FIFA) morao ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u Kataru na kojima bi se SP 2022. trebao održati.
"Namjera predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ode u kurtoazni posjet Kataru neadekvatan je odgovor na izvještaje o desecima poginulih radnika u toj zemlji tijekom ljeta. FIFA ima moć utjecati na poštivanje prava radnika zahtijevajući da se ona poštuju kako bi Katar zadržao domaćinstvo SP-a. Još uvijek ima vremena za izbor novog domaćina koji bi poštovao radnike", objavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow u priopćenju.
"Radnici iz Indije, Nepala, Šri Lanke, Filipina, te sve više njih iz afričkih zemalja prisiljeni su na rad bez prava na udruživanje u sindikat, žive u bijednim uvjetima i vrlo često ne dobijaju plaće koje su im obećane. Mnogi zdravi mladi ljudi umiru zahvaljujući umreženosti međunarodnih kompanija, katarske vlade i FIFA-e. Rješenje ovog globalnog problema ovisi o potezima FIFA-e i političkoj volji katarskih vlasti kojih još uvijek nema. FIFA-ina ponuda je uvredljiva za ožalošćene obitelji", dodala je Burrow.
Iz ITUC-a su naveli kako su upozorili FIFA-u na situaciju u Kataru još prije dvije godine, te procjenjuju kako bi oko 4,000 radnika moglio poginuti na izgradnji stadiona u Kataru nekretnine Dubrovnik

Nema komentara:

Objavi komentar