utorak, 4. ožujka 2014.

Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu zbog izloženosti ruskom tržištu

ZAGREB - I danas bi na Zagrebačkoj burzi indeksi mogli biti pod pritiskom uslijed napetosti u Ukrajini, a u fokusu investitora dionice onih kompanija čije je poslovanje izloženo ruskom tržištu. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
Crobex indeks potonuo je jučer 1,1 posto, na 1.775 bodova, što je njegova najniža razina u ovoj godini, dok je Crobex10 skliznuo 1,42 posto, na 996 bodova.
Redovni promet iznosio je samo 8,9 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego u petak.
Pad indeksa ponajviše je posljedica gubitka cijene dionice Ine za 6,3 posto, na 3.670 kuna. No, promet tom dionicom iznosio je samo oko 15.000 kuna.
Pojedini mediji špekuliraju da su, nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini, šanse da hrvatska Vlada i mađarski MOL prodaju svoje udjele u Ini ruskom energetskom gigantu Rosneftu znatno smanjene, budući da su SAD, NATO i EU spremni provesti stroge političke i ekonomske sankcije protiv Moskve.
Znatnije je pala i cijena dionice AD Plastika, za 4,22 posto, na 112,85 kuna, uz milijun kuna prometa. Cijena dionice tog proizvođača auto-dijelova, znatnog izvoznika u Rusiju, bila je pod pritiskom devalvacije ruske rublje.
Najveći promet jučer je ostvaren dionicom Podravke, 1,17 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,24 posto, na 286,5 kuna.
„Oštar pad najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa uslijed napetosti oko Ukrajine, jučer je ostavio traga i na domaćem tržištu. I danas očekujem slab interes investitora, a moguće je i daljnje slabljenje Crobexa", kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.
Kako dodaje, u fokusu investitora mogle bi i dalje biti dionice kompanija koje su izložene ruskom tržištu nekretnine Dubrovnik

Nema komentara:

Objavi komentar