ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

NY Times: Kako izbjeći porez na promet nekretnina u Hrvatskoj

NEW YORK - Smještena je na skrovitom dijelu poluotoka Pelješca, desetak kilometara od Stona. Okružena je gustom šumom, a gotovo da dodiruje more. Ima šest spavaćih soba. Jedan apartman ima i vlastito pristanište za brodove.
Balkon od 280 kvadrata okrenut je prema moru, tu su i terase, a u stražnjem vrtu posađena su stabla limuna, naranče i smokve. Ovo je vila Kobaš, a može biti vaša za 1,8 milijuna eura. I ako baš ne želite, prilikom kupnje ne morate državi platiti porez.
Sadržaj je ovo teksta pod naslovom "Lov na kuće u Hrvatskoj", koji je nedavno objavio ugledni američki New York Times, prenosi Jutarnji list. Vlasnik vile s hrvatske obale, valjda i uz malu pomoć agencije za promet nekretninama koju su angažirali, dobio je najbolju moguću reklamu za prodaju svoje nekretnine.
Potencijalni kupci usput dobili i pravi mali vodič za izbjegavanje plaćanja poreza na promet nekretnina u Republici Hrvatskoj. Naime, djelatnica agencije, koja posreduje u prodaji te nekretnine, pojašnjava New Yorku Timesu da sve zemlje koje nemaju s Hrvatskom potpisani Ugovor o reciprocitetu (odnosno ne smiju kupovati nekretnine u Hrvatskoj), mogu koristiti alternativni način kupovine, koji ih usput oslobodi i plaćanja poreza.
No, prvo pojašnjenje.
Hrvati i ostali građani Europske unije, ukoliko imaju novca, relativno bezbolno mogu steći vlasništvo nad nekom nekretninom. Svi ostali, koji su sa Hrvatskom potpisali tzv. Ugovor o reciprocitetu moraju ishoditi i suglasnost Ministarstva pravosuđa, koje pak uključuje gomilu dokumentacije i upravnih postupaka. Sve ostale zemlje, koje taj Ugovor nisu potpisale, nemaju zakonskih mogućnosti kupiti nekretninu u Hrvatskoj.
No, postoji "rupa u zakonu", zbog koje je to ipak moguće.
Sve što je potrebno jest osnovati tvrtku u Hrvatskoj. I kupiti drugu tvrtku koja u svojem vlasništvu ima nekretninu stanovi Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar