nedjelja, 26. siječnja 2014.

CROBEX zaostaje za izvedbom indeksa BELEX15 i SBITOP

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 6,4 posto, na 2,34 kune, izdvaja se dionica Magme. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u četvrtak je sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom, koju su potpisali vjerovnici čije tražbine ukupno čine 63,99 posto ukupnih obveza društva.
Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Diokija, sa skokom cijene za 52,82 posto, na 4,60 kuna, uz promet nešto veći od milijun kuna.
Predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti početkom tjedna potvrdio da je prispjela konkretna ponuda putem britanskog fonda Devon za preuzimanje dugova Dina Petrokemije, povećanje njenog temeljnog kapitala i širenje proizvodnje.
„Idućih dana na domaćem tržištu očekujem nastavak stagnacije, pri čemu bi se CROBEX mogao i dalje kretati oko 1.800 bodova. Jedino što bi likvidnost i volatilnost mogla porasti, budući da će niz domaćih kompanija koje su obvezne podnijeti financijska izvješća, objaviti poslovne rezultate za prošlu godinu", kaže Mažurin.
A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja zaraze s tržišta u razvoju, koja su pod snažnim pritiskom zbog gospodarskih i političkih problema.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad od studenoga 2011. godine, na 15.879 bodova. S&P 500 pao je, pak, 2,6 posto, najviše od lipnja 2012. godine, na 1.790 bodova.
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,4 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,6, a pariški CAC 3,8 posto.
Ulagače je uznemirio oštra pad cijena dionica na tržištima u razvoju, koja su pod snažnim su pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj.
„Na inozemnim burzama prošloga je tjedna prodaje dionica potaknuo podatak o usporavanju rasta kineskog BDP-a u četvrtom kvartalu 2013. Kako nije bilo važnijih ekonomskih objava, investitori su bili fokusirani na objave financijskih izvješća kompanija, koje nisu baš oduševile", navodi Mažurin.
Prema podacima Reutersa, dosad je otprilike četvrtina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila poslovna izvješća za zadnje lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 63,9 posto svojim zaradama premašilo očekivanja, što je u skladu s dugoročnim prosjekom.
No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
„Idućih dana na inozemnim burzama smjer kretanja indeksa ovisiti će uvelike o daljnjim objavama financijskih izvješća, ali i brojnim makroekonomskim objavama. Ipak, najvažnije će biti odluke Feda s redovitog zasjedanja, a vezane uz daljnji smjer monetarne politike", zaključuje Mažurin prodaja stanova

Nema komentara:

Objavi komentar