subota, 20. studenoga 2010.

12 milijuna kuna grad spiskao za pričuvu ilegalaca

Kako se najbezbolnije osloboditi plaćanja troškova pričuve? Grad Zagreb u suradnji s hrvatskim pravosuđem nudi vam jedinstvenu priliku: bespravno se uselite u gradski stan, koristite ga potpuno besplatno, a budući da niste vlasnik, troškove pričuve plaćat će Grad Zagreb. Kada Grad napokon i pokrene sudski postupak za izbacivanje iz stana, on će vjerojatno trajati godinama. Dovoljno da s obzirom na to da niste plaćali stanarinu ni troškove pričuve - uštedite dovoljno novca i pronađete legalni smještaj ili čak kupite vlastitu nekretninu. Ova ironična konstrukcija, nalik na teatar apsurda, zapravo je zagrebačka stvarnost.

U pet godina, otkako je na internetskim stranicama objavio imena 1986 stanara koji ilegalno koriste gradske stanove, prema našem izračunu, Grad Zagreb nanio si je štetu od oko 12 milijuna kuna! S pretpostavkom da je prosječna veličina stana oko 60 četvornih metara i uzevši u obzir minimalnu zakonsku pričuvu od 1,53 kune po kvadratu, izračun pokazuje da je riječ o 91,80 kuna po stanu svaki mjesec. Preciznije, takvim povlaštenim tretmanom ilegalaca Grad gubi. I to nije sve. Da je nekim slučajem pravodobno riješio pitanje korisnika stanova bez valjane pravne osnove i 1986 stanova iznajmljivao po tržišnoj cijeni (oko 2000 kuna na mjesec), Grad je mogao zarađivati oko 50 milijima kuna na godinu.

Pero Kovačević, bivši zastupnik u Gradskoj skupštini, godinama upozorava na neodgovorno gospodarenje vrijednom gradskom imovinom. Ona je, kaže, umjesto sredstva za punjenje gradskog proračuna, postala 1 sredstvo za njegovo pražnjenje. Gorući problem u Gradu- Gradska imovina postala je jedan od gorućih problema u Gradu. To se osobito osjeti sada kad se gradski proračun slabo puni i kad je gradska blagajna prazna. Grad iznimno loše gospodari svojom imovinom. U 1986 stanova građani su ili ušli nasilno ili su ostali u njemu nakon što im je prošao rok za njegovo čuvanje. U svakom slučaju, oni sada ništa ne plaćaju jer nemaju nikakav ugovor s Gradom, a troškove pričuve snosi Grad i time sebi nanosi dvostruku štetu, izjavio je Kovačević.

Među bespravnim korisnicima gradskih stanova i mnoga su zvučna imena, od vojnih dužnosnika do estradnjaka, koji posve sigurno nisu u kategoriji socijalnih slučajeva. Tako se s Gradom sude glumica Mia Begović i poduzetnik Josip Radeljak, koji godinama pokušavaju dokazati vlasništvo stanova u Nodilovoj, odnosno Dežmanovoj ulici. U sličnoj su situaciji i Tereza Kesovija, tenor Krunoslav Cigoj te mnogi drugi. Dok sve sudske parnice ne budu završene, njihove će pričuve plaćati Grad Zagreb. Dakle, porezni obveznici, odnosno građani Zagreba.

Izvor/autor: Jutarnji list/PressCut

Nema komentara:

Objavi komentar