ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Uz podršku HBOR-a hrvatski poduzetnici grade naselje za odmor u Rusiji

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je danas ugovor o kreditu u iznosu 75 milijuna eura s tvrtkom "DNP Borisov Gorodok" za projekt izgradnje naselja za odmor i pripadajuće komunalne infrastrukture u Rusiji u kojem će sudjelovati 50-tak poduzeća iz Hrvatske predvođeni riječkom tvrtkom Acquamarin. Ugovor su potpisali članovi uprave HBOR-a Martina Jus i Mladen Kober te investitor i vlasnik poduzeća DNP Borisov Gorodok Armenak Safarov, priopćeno je iz HBOR-a.
Ovo je do sada jedan od najvećih izvoznih poslova kojeg je HBOR podržao, a u skladu je s Vladinim Akcijskim planom podrške izvozu 2014.-2015. koji predviđa još značajniju ulogu HBOR-a u poticanju hrvatskog izvoza.
Sudjelovanje HBOR-a u ovom projektu jamči izvozniku i svim subjektima u ovom poslu sigurnu naplatu, a s druge strane HBOR ima kvalitetnu garanciju ruske banke koja osigurava urednu otplatu odobrenog kredita.
Izvozni posao koji će biti financiran sredstvima HBOR-a odnosi se na izgradnju samostojećih obiteljskih kuća i izvođenje kompletne infrastrukture naselja s postrojenjem i opremom za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Baranovo u blizini Moskve.
Prva faza projekta uključuje izgradnju do 150 kuća za odmor, od ukupno predviđenih 600 kuća te uspješna realizacije ovog izvoznog posla otvara mogućnost za daljnji izlazak hrvatskih poduzeća na rusko tržište i stjecanje značajnih referenci.
Većina materijala potrebnih za opremanje kuća (prozori, vrata, elektro i strojarske instalacije i opremu, parketi, pločice i slično) proizvodit će se u Hrvatskoj, a hrvatska poduzeća također će izvodit i radove na kućama i dijelu infrastrukture naselja.
Safarov je kazao kako su zadovoljni što tako veliki broj hrvatskih poduzeća zadovoljava standarde za sudjelovanje u ovom projektu te smatraju da je ovo prilika za daljnju suradnju.
Jus je izrazila zadovoljstvo što HBOR sudjeluje u realizaciji ovako velikog i značajnog posla za naše izvoznike. To je prilika za aktiviranje trenutno neiskorištenih resursa, povećanje i proširenje postojećih poslovnih aktivnosti te zapošljavanje novih radnika.
Robert Tomić iz Acquamarina je rekao kako se nada da je ovo tek prvi u nizu poslova koje će realizirati na ruskom, potencijalno velikom i značajnom tržištu za hrvatska poduzeća iznajmljivanje stanova Pantovčak

Nema komentara:

Objavi komentar