srijeda, 2. travnja 2014.

Do kraja godine u zakup 80 do 100 tisuća ha državnog poljoprivrednog zemljišta

ZAGREB - Agencija za poljoprivredno zemljište planira u ovoj godini raspisati javne pozive kojima bi se u zakup dalo 80.000 do 100.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kazala je na današnjem susretu s novinarima ravnateljica Agencije Blaženka Mičević. Navela je kako je Agencija do sada zaprimila 279 zahtjeva za zakup, od kojih su 182 zahtjeva iz prošle godine, a 97 iz ove godine. Zahtjevi se odnose na 29.500 hektara zemljišta. Iz prošle je godine riješeno 15 zahtjeva i u zakup je dano 500 hektara zemljišta.
Agencija je prvi javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po novim Zakonu o poljoprivrednom zemljištu raspisala u studenom 2013., a javni se pozivi objavljuju na tjednoj osnovi nakon što općine i gradovi dostave svu potrebnu dokumentaciju.
Mičević, koja je na čelu Agencije od 1. veljače, kazala je kako Agencija radi na izradi cjelovite evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta budući točnih podataka o zemljištu nema.
Naime, prema programima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, koje su prije nekoliko godina radile jedinice lokalne samouprave, spominje se 550 tisuća hektara, no 74 jedinica lokalne samouprave nisu dostavile program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.
Mičević je istaknula i kako je rok od postavljanja zahtjeva do potpisivanja ugovora o zakupu bio 113 dana, što je neprihvatljivo te se išlo u izmjenu pravilnika o prikupljanju dokumentacije za zakup. Time će se rok od postavljanja zahtjeva do potpisivanja ugovora skratiti na tri tjedna.
Navela je i kako je u izradi portal poljoprivrednog zemljišta, projekt koji se radi u suradnji s Državnom geodetskom upravom i početkom sljedeće godine bit će otvoren za javnost. Cilj je da se vidi od toga koliko ima državnog zemljišta, koliko je u zakupu, na koji rok, tko je posjednik ili zakupac, do toga koja je kultura gdje sijana, kakva je vrsta tla itd.
Upitana o zakonu o komasaciji kazala je da je u završnoj fazi i uskoro bi trebao ići u javnu raspravu.
Što se pak tiče stavljanja u funkciju zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a koje se ne obrađuje, Mičević je kazala da se prvo treba potpuno srediti i evidentirati svo državno poljoprivredno zemljište, a tek onda se baviti onim u privatnom vlasništvu stanovi Vrbani

Nema komentara:

Objavi komentar